Monday, May 9, 2011

Cara nak kira GPA dan CGPA

Korang ingat lagi tak cara nak kira GPA dab CGPA. Hish, kalu korang budak U jangan pulak cakap korang tak tahu apa benda GPA tu. Secara ringkas GPA tu ialah Grade Point Average atau Purata Nilai Gred iaitu nilai yang didapati secara purata terhadap keputusan yang diperoleh bagi satu semester itu. Contohnya ada subjek korang dapat A, ada subjek dapat B-, ada subjek dapat C. Tapi daripada gred ni, macam mana kita nak kira GPA kita. 


Secara ringkas nilai gred :
A  +  : 4.00
A      : 4.00
A  -   : 3.70
B +  : 3.30
B     : 3.00 
B -   : 2.70
C +  : 2.30
C     : 2.00
C -   : 1.70
D +  : 1.30
D     : 1.00
E     : 0.70
F     : 0.00







Keputusan Semester 1
SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai 
 
1Programming For Engineers3B3.009.00 
2Statics3B3.009.00 
3Thermodynamics I3A-3.7011.10 
4Laboratory I2A-3.707.40 
5Calculus2B-2.705.40 
6English For Academic Communication2B-2.705.40 
7Islamic And Asian Civilization I2B+3.306.60 

Pengiraan GPA Bagi Semester 1 :-
GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.00+11.10+7.40+5.40+5.40+6.60
3+3+3+2+2+2+2

GPA=53.90
17

GPA sem 1=3.17 
 




Keputusan Semester 2
SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai 
 
1Dynamics3B3.009.00 
2Engineering Drawing3B+3.309.90 
3Material Science3C-1.705.10 
4Engineering Mathematics3B-2.708.10 
5Islamic And Asian Civilization II2B-2.705.40 
6Swimming I1A4.004.00 

Pengiraan GPA Bagi Semester 2 :-
GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.90+5.10+8.10+5.40+4.00
3+3+3+3+2+1

GPA=41.50
15

GPA sem 2=2.77 
 

Sekarang anda dah tahu macam mana nak kira GPA. Sekarang kita tengok pulak cara nak kira CGPA.
Pengiraan CGPA Bagi Semester 1:-
Untuk semester pertama, nilai CGPA dan GPA adalah sama kerana purata diperoleh dengan mengira keputusan satu semester sahaja iaitu semester 1. Oleh itu CGPA = GPA untuk semester pertama sahaja.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90
17

CGPA sem 1=3.17 
 

Pengiraan CGPA Bagi Semester 2 :-
 Pada semester kedua, nilai CGPA diperoleh dengan mendapatkan purata bagi keputusan kedua-dua semester iaitu semester 1 dan 2.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90+41.50
17+15

CGPA=95.40
32

CGPA sem 2=2.98

7 comments:

max said...

kalau dah sem 4 macamane?

Hisham MD said...

Salam max,

Saya ada calculation CGPA dan GPA mengunakan excel. kalau berminat sila email saya sham2desa@yahoo.com

mvzhaff said...

bro,kalau dah keluar result sem 8 mcm mane nk kire cgpa?

Faris Mohamed said...

Klu cpa bwh 1.7 ade effect pape x cgpa atas stil 2.0

Muhamad aFiq WafIudDin Md, ZulFakar said...

Effect la..
Nk cover pun susah ke main.
Nk turun senang je.

Silvermist Zero said...

huhu.. setakat ni maintain 3 pointer kat atas.
say Alhamdulillah, thank you Allah .

Hisham MD said...

Saya ada cgpa calculation guna excel. Boleh kira dari sem 1 sampai habis. Berminat email saya hishamdesa@unikl.edu.my atau download dari link http://padlet.com/sham2desa/8kops91aw1 tapi sila tinggalkan massage ( nama dan dari Universiti mana). FREE.

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons